Is jouw restschuld al weggewerkt?

Steeds meer huizen 'boven water'

Als je je huis verkoopt, houd je dan een restschuld over? Als dat het geval is, ben je in goed gezelschap: maar liefst 1 op de 4 Nederlanders hebben hun koopwoning ‘onder water’ staan. Vervelend, maar geen ramp. Het herstel van de woningmarkt is ook wat dat betreft goed nieuws. Toch kun je zelf ook nog wat doen.

De economen van de Rabobank kwamen deze week met nieuwe cijfers. Waar vorig jaar nog 1,1 miljoen Nederlandse gezinnen hun woning ‘onder water’ hadden staan, zijn dat er nu nog 900.000. Reden hiervoor is de waardestijging van koopwoningen, én het recordaantal extra aflossingen op hypotheken.

Waar hebben we het over?Op de 4 woningeigenaren heeft een hypotheekschuld die eigenlijk te hoog is, als je kijkt naar de waarde van de woning. Gemiddeld gaat het om zo’n € 50.000. De belangrijkste reden: de crisis op de woningmarkt, vaak gecombineerd met tophypotheken of de vroeger populaire aflossingsvrije hypotheek. Hebben je buren een restschuld?Wie in een mooi gemêleerde buurt woont en naar zijn buren kijkt, ziet het volgende: Van de 100 buren met een koopwoning, hoef je je over 80 geen zorgen te maken. 75 gezinnen hebben namelijk geen onderwaarde, maar overwaarde.

Overwaarde -en -onderwaarde

De overige 25 buren hebben te maken met onderwaarde. Hiervan zijn er 5 waar de onderwaarde beperkt is, zo’n € 10.000 tot € 20.000. Met een relatief kleine prijsstijging is hun hypotheek met een paar jaar weer in balans met de woningwaarde. De 20 overgebleven buren zouden er verstandig aan doen om uit te zoeken hoe de woningwaarde en hypotheekschuld weer in balans gebracht kunnen worden.

Onderwaarde geen probleem. Een woning met onderwaarde hoeft helemaal geen probleem te zijn. Zo lang je geen verhuisplannen hebt en je hypotheek netjes betaalt, is er niets aan de hand. Je hypotheek is relatief hoog, maar als je voldoende geduld hebt trekt de woningwaarde vanzelf weer bij.

Extra aflossen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet af te wachten, maar met (extra) aflossen de hypotheekschuld te verlagen. Dan is de kans kleiner dat je later in de problemen komt en bovendien verlaag je je hypotheeklasten. Vorig jaar bleek dit een populaire manier om wat extra zekerheid te winnen.Toch is extra aflossen niet altijd verstandig. Meestal mag je jaarlijks maar een beperkt bedrag (extra) aflossen, vaak 10% van je hypotheeksom. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Restschuld bij verkoop … en dan?

Een restschuld hoeft geen punt te zijn zolang je in je woning blijft wonen. Iets lastiger wordt het wanneer je wél wilt verhuizen. Bij verkoop van je huis krijg je minder terug dan de hoogte van je lening bij de bank. Dat bedrag zal je moeten aanvullen. Dat kan op verschillende manieren.De meest gebruikte opties: 

  • Aflossen met spaargeld
  • Aflossen met schenking
  • Meefinancieren in nieuwe hypotheek
  • Een lening sluiten bij een bekende
  • Een lening afsluiten bij de bank

Bron: www.wegwijzer.nl

Laatste nieuws

Recent bekeken