Zorgeloos een huis kopenEen woning kopen of verkopen? Welkom bij Bos & Wietse Makelaardij!
Als u een woning wilt kopen of verkopen, neemt u waarschijnlijk één van de grootste financiële beslissingen in uw leven. Het is daarom zaak dit proces zorgvuldig voor te bereiden en u op de juiste wijze te laten begeleiden. Graag helpen wij u op weg met informatie die van wezenlijk belang kan zijn bij de keuzes die u maakt en de stappen die u neemt.
 
Nederland telt ongeveer 6,8 miljoen woningen. Jaarlijks worden in ons land tien duizenden particuliere woningen verkocht; op elk moment staan er circa 250.000 woningen te koop. Het overgrote deel van deze woningen wordt gefinancierd met een hypothecaire lening. In de meerderheid van de gevallen van koop of verkoop is hier een makelaar of een makelaar-taxateur bij betrokken als dienstverlener.
 
Is elke makelaar hetzelfde? 
Nee. Net zoals geen twee personen hetzelfde zijn, is ook niet elke makelaar hetzelfde. Het beroep makelaar is de laatste jaren sterk aan verandering onderhevig geweest. Tot 2001 was zowel het beroep makelaar als de titel makelaar beschermd. Een professional moest om de titel makelaar-taxateur te mogen gebruiken bij de Kamer van Koophandel een proeve van bekwaamheid afleggen. Bij succesvolle afsluiting hiervan werd hij door de rechtbank beëdigd. In 2001 is deze titelbescherming door de Nederlandse regering afgeschaft. Sindsdien mag iedereen zich makelaar noemen en het vak van makelaar uitoefenen.
 
Vrijwel alle makelaars die voorheen beëdigd waren hebben zich daarom laten registreren bij Stichting VastgoedCert. De Stichting VastgoedCert bewaakt het deskundigheidsniveau van de makelaars. Elke vijf jaar moet de makelaar zich bij VastgoedCert laten herregistreren middels examens in vier vakgebieden: Taxatie – Bouwkunde – Juridische aspecten – Fiscaliteit. Indien de makelaar hiervoor slaagt, wordt hij opnieuw gecertificeerd.
Deze makelaars mogen dan ook de titel RMT voeren, Register Makelaar Taxateur of RT,  Register Taxateur. Vrijwel elke NVM makelaar is zo een VastgoedCert - gecertificeerd makelaar-taxateur.
 
Als u een NVM makelaar als dienstverlener in de arm neemt, heeft u in ieder geval de volgende zekerheden:
  • Uw NVM makelaar is een gediplomeerde professional die voldoet aan de eisen en voorwaarden van die de NVM stelt,
  • Uw NVM makelaar beschikt altijd over een afdoende bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering,
  • Uw NVM makelaar zal zich altijd houden aan de Erecode van de NVM, waarmee hij altijd alleen in opdracht - en in het belang - van u, als consument, handelt,
  • Uw NVM makelaar beschikt over het grootste netwerk aan NVM collega makelaars en is daardoor altijd op de hoogte van het meest recente aanbod in de markt.
Vraag dan ook altijd naar deze zekerheden als u met een makelaar in zee wilt gaan, want let op: iedereen mag zich tegenwoordig makelaar noemen. Maar alleen de best opgeleide en gekwalificeerde makelaars kunnen zich aansluiten bij de NVM.

Een woning kopen
Zoals gezegd wisselen in Nederland jaarlijks ongeveer 100.000 woningen van eigenaar. Het proces van koop en verkoop van woningen lijkt in principe heel éénvoudig: je ziet een huis, het bevalt, er wordt een bod gedaan, de koop is rond en er kan worden verhuisd. Simpel. Maar de werkelijkheid is anders. Het kopen van een woning is doorgaans de grootste financiële transactie die een particulier in zijn leven verricht. De gemiddelde leeftijd waarop iemand zijn eerste huis koopt is ongeveer 32 jaar, gemiddeld verhuist de Nederlander ééns per zeven jaar. De kans is dus groot dat u twee, hooguit drie keer in uw leven een huis koopt. Daarmee bent u dan wel een ervaringsdeskundige, maar, dat maakt u vanzelfsprekend nog geen inhoudsdeskundige op het gebied van woningtransacties. Om die reden is het goed om een vakman in te schakelen, een specialist die dagelijks actief is met de aankoop en verkoop van onroerende zaken: een NVM makelaar.
 
Vanuit economisch oogpunt wordt een huis gezien als een duurzaam kapitaalgoed. Het is zowel een belegging als een gebruiksgoed. De waarde van uw woning kan stijgen of dalen, in Nederland is er al jarenlang een trend van stijging van huizenprijzen. Naar verwachting zal deze trend zich nog wel een aantal jaren doorzetten, simpelweg doordat de vraag naar huizen groter is dan het aanbod. Hierdoor is het in principe een goede belegging. Tevens is het een gebruiksgoed, immers, u gaat er in wonen. Hiermee is het één van de unieke beleggingen die meer waard worden terwijl men het daadwerkelijk gebruikt. Op het moment dat u een auto koopt, weet u één ding zeker: vanaf het moment dat u de eerste keer instapt, wordt deze minder waard. Geen al te beste belegging dus. Of stel, u gaat beleggen in mooie, dure wijnen. Gegarandeerd dat als u deze gaat gebruiken, proost, de waarde snel vermindert. Beleggen in zeldzame postzegels? Gebruik er één op een vakantiekaart en moet u opletten wat er met de waarde gebeurt.
 
Met uw huis is dat gelukkig anders. En de investering die u doet is ook groot, gemiddeld geeft men 25-30% van het besteedbare inkomen uit aan wonen. Uw NVM makelaar kunt u bij de aankoop van een woning dan ook zien als een “Financial Risc Manager”, een deskundige die er voor zorgt dat het financiële risico dat u neemt zorgvuldig en professioneel wordt bewaakt. Hij bewaakt en beoordeelt of de onderliggende waarde van uw investering overeenkomt met de prijs die u bereid bent ervoor te betalen. Vraag aan een doorsnee huizenbezitter wat de belangrijkste reden voor aankoop was en vaak hoort u: “we waren meteen verliefd op dit huis”. Combineer deze zaken, geen inhoudsdeskundige, kijken door een roze bril en het maken van een rationele, weloverwogen beslissing wordt wel erg moeilijk.
 
Uw VastgoedPRO makelaar
Uw VastgoedPRO makelaar is wel een inhoudsdeskundige, en hoewel hij of zij absoluut van zijn vak houdt, kijkt deze niet met een roze bril naar zijn werk. Professioneel en vakkundig wordt een pand op de juiste wijze beoordeeld. In het hele traject tot de uiteindelijke aankoop komt een scala aan factoren aan de orde die van invloed zijn op het proces. De bouwkundige staat van het pand, de staat van onderhoud, eventuele bouwtechnische gebreken, omgevingsfactoren, kadastrale recherche en kadastrale bepalingen, bestemmingsplannen, juridische aspecten, overdrachtsvoorwaarden, contractuele verslaglegging, prijsonderhandelingen, fiscale consequenties, borgstellingen, technische en infrastructurele voorzieningen, staat van de bodem, grondaspecten en taxatiewaarden zijn zo maar wat werkzaamheden en aandachtsgebieden die uw VastgoedPRO makelaar voor u verricht. De gemiddelde consument heeft én de kennis én de vaardigheden niet om hier professioneel mee om te gaan. Daarnaast, doordat men er zelden tot nooit mee te maken heeft, denkt men er niet eens bij na dat dit er allemaal bij komt kijken. Als er zelfstandig een woning wordt gekocht en er komen problemen boven water, is het niet voor niets dat het vaak pas maanden tot zelfs jaren na de verkoop wordt gesignaleerd. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde en pas veel later komt ‘de aap uit de mouw’ en blijkt dat mooie huisje een miskoop te zijn. Door goed en professioneel onderzoek vooraf kan vaak veel ellende later worden voorkomen.
 
De verkopende makelaar
Ongeveer 90 tot 95% van de huizen die verkocht worden, worden verkocht met behulp van een makelaar. Door een professionele onderhandelaar in te zetten weten verkopers op die manier de beste prijs voor hun pand te krijgen. Als u als particulier de onderhandelingen aangaat met een makelaar, is er sprake van ongelijke posities. Immers, de makelaar is een professional, die zonder emoties of eigen belang namens zijn opdrachtgever werkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de particulieren die zelf een huis kopen, de verkopende makelaar als ‘hun’ makelaar zien. In principe is dit een compliment voor die verkopende makelaars! De aankopende particulier is weliswaar de tegenpartij, maar deze verkopende makelaar weet de relatie zo goed op te bouwen met deze particulier, dat die denkt dat de makelaar ook voor hun belang opkomt.
 
Laten we hier voor ééns en altijd duidelijk in zijn: de makelaar heeft maar één belang, en dat is het behartigen van het belang van zijn opdrachtgever.
 
Als verkopende partij zal hij een zo hoog mogelijke prijs proberen te krijgen, als aankopende partij een zo laag mogelijke prijs. Als hij als verkopende makelaar € 5.000 meer weet te krijgen dan een pand waard is, zal hij dat niet nalaten. Ook als hij er €125.000 meer uit weet te onderhandelen, en in feite de kopende particulier benadeelt, zal hij dat niet nalaten. Dat is zijn opdracht, dat is het belang van zijn cliënt en daar staat hij voor, daar wordt hij voor betaald. Als een particulier er zelf voor kiest om deze ongelijke strijd aan te gaan, is dat een eigen keus. Men kan dan achteraf geen beroep doen op het feit dat de verkopende makelaar niet voor zijn financiële belangen is opgekomen en men achteraf te veel heeft betaald. Om deze reden zullen de meeste verkopende makelaars dan ook in het eerste gesprek vragen of adviseren aan de particulier om zelf ook een makelaar bij de onderhandelingen te betrekken. Wordt dit niet gedaan, denkt de particulier het zelf af te kunnen, dan is dat hun vrijwillige keus met alle consequenties van dien. In het vakgebied heet dat een koper die 2.000 euro wil besparen om 20.000 euro te verliezen.